"Járdánháza Község Önkormányzata megkezdte az TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009 sz. felhívás keretében a „Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése” c.  projekt megvalósítását."
 

A projekt összefoglalása:

Arló Nagyközség Önkormányzata és konzorciumi partnerként Járdánháza Község Önkormányzata a 2018.01.12-i támogatói döntés alapján sikeresen pályázott a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú, TOP-1.2.1-16 azonosító jelű pályázati felhívás keretében.

Az „Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése” című és TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009 azonosító számú projekt Támogatási Szerződése 2018. március 5-én lépett hatályba. 

A projektcélok megvalósulásához 320 521 744 Ft összegű támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam A projekt megvalósítására 2018. I. és 2020. II. féléve közötti időszakban kerül sor.

A PROJEKT CÉLJAI ÉS A CÉLOK ILLESZKEDÉSE

Arló Nagyközség Önkormányzata, Járdánháza Község Önkormányzatával konzorciumban aktív turizmushoz kapcsolódó, valamint ökoturisztikai fejlesztések megvalósítását tervezi a projekt keretében.

A projekt keretében ARLÓN természetes fürdőhely fejlesztése, vízi turizmus fejlesztése, horgászturizmus fejlesztés, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek: strandjátszótér, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, napenergia hasznosítása, vendéglátó- és kereskedelmi egységek kialakítására kerül sor.

JÁRDÁNHÁZÁN, mint természeti értékek bemutatására alkalmas helyszínen ökoturisztikai fejlesztés keretében: turisztikai fogadóépület, interaktív bemutatási formák, vízvételi lehetőség, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek: tematikus játszótér, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, napenergia hasznosítása történik.

MINDKÉT TELEPÜLÉST ÉRINTŐEN az Ózd-Borsodnádasd kerékpárúthoz kapcsolódó, attrakciókat összekötő kerékpárút kialakítása valósul meg.

A FEJLESZTÉS HELYSZÍNEI

A projekt-beruházások Arló és Járdánháza települések belterületi ingatlanjain valósulnak meg.

A FEJLESZTÉS SZAKMAI TARTALMA:

Arló területén az Arlói-tó strand és környezetének turisztikai fejlesztése valósul meg. Járdánháza területén kerékpáros, turisztikai pihenőpark épül a Gyepes-völgy „kapujában”. 
Továbbá a két települést és az attrakciókat összekötve, mintegy 3,8 km hosszan, az Ózd-Borsodnádasd kerékpárútról leágaztatva balra, illetve jobbra kerékpárút kerül kialakításra (meglévő, belső, aszfaltozott útra felfestett kerékpár-nyomvonal).

ARLÓ település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Ózdi járásban, a Hódos-patak völgyében fekszik. A nagyközség határában található a Suvadás Liget, ahol a csendes, nyugodt környezetben strand, horgásztó, kemping, és vendéglő került kialakításra.
Az idilli környezet neve egy geológiai kifejezésből ered, a suvadás ugyanis földcsuszamlást jelent, az Arlói-tó pedig épp egy ilyen folyamat révén keletkezett. Ez adja a hely különlegességét is, ugyanis egész Európában összesen két ilyen tó van. A tó jelenleg is szabadtéri strandként és kempingként üzemel, továbbá számos kedvelt rendezvény helyszínéül szolgál. A strand és környezete, épületei, fürdőzésre alkalmas partszakaszai jelentős fejlesztést, rendezést igényelnek. A tervezett projektberuházás révén kkv-k számára is üzleti lehetőséget kínáló fürdőhely, valamint vízi- és horgászturizmus fejlesztés valósulhat meg.
JÁRDÁNHÁZA település B.-A.-Z.-Megyében, az Ózdi járásban, közvetlenül Arló település mellett található. A fejlesztési terület a településnek a Gyepes völgy bejáratához közeli végén elhelyezkedő, Gyepes patak keresztezte területen került kijelölésre, két okból. Mint ismeretes, a Gyepes völgy a település végétől indul. A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetjelentős természeti értékkel bír, főként növényállománya egyedülálló és ritkaságnak számít. Másrészt, ezen az úton halad az országos Kék-túra egyik mellékága is. Mindkettő kedvelt turisztikai úticél. A fejlesztési terület két fő részre osztható. Tervezett egy olyan turisztikai fogadó épület, információs állomás, amely az el/áthaladó kirándulók számára pihenőt,vízvételi lehetőséget biztosít és esetlegesen esőbeállóként is üzemel. Rövid pihenőt beiktatva, a kirándulók megismerhetik a Gyepes völgyet és a környék nevezetességeit. A projekt keretében olyan tematikus sétányokon haladhatnak végig, ahol interaktív bemutatási formák segítségével még jobban megismerhetik a környékbeli látnivalókat.

A projekt alapadatai:

Főkedvezményezett neve: Arló Nagyközség Önkormányzata
Konzorciumi partner neve: Járdánháza Község Önkormányzata

Projekt megnevezése: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009

Pályázat neve: „Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése”
Forrás megnevezése: ERFA
Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország
Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén
Beruházás helye (helység): Arló, Járdánháza

Projekt összköltsége: 320 521 744 Ft
Támogatás összege összesen: 320 521 744 Ft (melyből Arló Nagyközség Önkormányzata 271 369 944 Ft, Járdánháza Község Önkormányzata 49 151 800 Ft támogatásban részesül)
Támogatás aránya: 100 %
Szerződés hatályba lépésének dátuma: 2018.03.05.
Projekt megvalósításának kezdete: 2018.03.26.
Projekt megvalósítás (tervezett) befejezése: 2020.09.30.

Kivitelezők:
-	Arló Tóstrand és Arló-Járdánháza kerékpárnyom kivitelezési munkái: Fer-Forestry Kft., Ózd
-	Járdánházán turisztikai látogatóközpont kialakítása: Calor-System Szolgáltató Kft., Budapest

Közreműködő Szervezet: Magyar Államkincstár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

„Arló és Járdánháza turisztikai fejlesztése”
TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00009

Kapcsolat:

Főkedvezményezett elérhetőségei:
Arló Nagyközség Önkormányzata
Cím: 3663 Arló, Ady Endre út 162.
E-mail: postmaster@onkormarlo.t-online.hu 
Telefon: (48) 544-000
honlap: www.arlo.hu 

Konzorciumi partner elérhetőségei:
Járdánháza Község Önkormányzata
Cím: 3664 Járdánháza, IV. Béla út 27.
E-mail: titkarsag@jardanhaza.t-online.hu   
Telefon: (48) 466-002
honlap: www.jardanhaza.hu 


Elérhetőségek: Telefon: +36 48/466-002 Email: titkarsag@jardanhaza.t-online.hu