Járdánháza - Elhelyezkedése
Járdánháza a Borsodi medence ÉNY-i csücskében fekszik, Ózdtól kb. 10 km-re az É. szélesség. 48.o és K. hosszúság. 20.o-án Borsodnádasd és Arló között.
			
Területe:
1124 hektár, melynek megoszlása a következő:

162 ha szántó
446 ha erdő
249 ha legelő
104 ha kert
2 ha szőlő
3 ha gyümölcsös
67 ha kert.

A táblázatból megállapítható, hogy az ipar elvonó hatása mellett a területi adottságok sem voltak meg ahhoz, hogy mezőgazdasági termelés kialakuljon. Pár család foglalkozik mezőgazdasági termeléssel állattartással családi vállalkozásban. Lakossága: 2014 fő Kisebb részeinek külön elnevezése is van:
É-on Gyepes, D-en Vajács, Ny-on Cselény, K-en Izra egy része és középen az ún. Falu. Maga a település völgyekben, pl a Hódos-patak völgyében helyezkedik el. Ennek következtében időjárásunk medencejellegű, amelyre jellemző a szélcsend és a leszálló jellegű légáramlás. E miatt kevesebb a csapadék. A hegyek magasságában a szél erősebb és a csapadék is jóval több, főleg a Ny-i szeleknek köszönhetően. Hegyoldalakat általában tölgyesek takarják, É-i hűvösebb lejtőkön bükkösök, keveredve gyertyánnal és fenyőfákkal. Az erdőkben, tisztásokon megterem pl. a kökény, csipke, szeder és többfajta gomba a lakosok örömére. A terület ásványkincse a barnakőszén, erre régebben bányatelepeket is építettek (Vajács). A Paphegy gyomrában működött a tanbánya, de megcsúszott a hegyoldal és a bányát bezárták. Jelenleg bányászat már sehol nem zajlik.
			
Elérhetőségek: Telefon: +36 48/466-002 Email: titkarsag@jardanhaza.t-online.hu